martes, 2 de junio de 2009
La videoconferència
La videoconferència és la comunicació simultània bidireccional d'àudio i vídeo, permetent mantenir reunions amb grups de persones situades en llocs allunyats entre si.
Addicionalment, poden oferir-se facilitats telemàtiques o d'altre tipus com l'intercanvi d'informacions gràfiques, imatges fixes, transmissió de fitxers des del pc, etc.
El nucli tecnològic emprat en un sistema de videoconferència és la compressió digital dels fluxos d'àudio i video en temps real.
La seva implementació proporciona importants beneficis, com el treball colaborativo entre persones geogràficament distants i una major integració entre grups de treball a nivell didàctic.
El passat dia 5 de Maig vam realitzar una videoconferència amb la Universitat de les Illes Balears, dins de l'aula especialitzada de la nostre facultat, i vam veure en primera persona l'experiència que no va deixar indiferent a ningú.
L'atenció que es presta es molt superior que al realitzar-se una classe ordinaria, i trobo molt positiva la seva incorporació a l'educació.
miércoles, 1 de abril de 2009
Eines web
Entre les diferents eines web he escollit LunaPic, un programa de modificació i disseny de fotografies dins de el tractament de la imatge de les eines tuning.
El programa és de gran interés ja que té nombroses opcions, efectes i formes d'editar una mateixa imatge, creada per tu o no.
Personalment recomano aquest programa a tots aquells interessats en la fotografia, i té una clara orientació educativa en tots els nivells, desde els més petits per aprendre a diferenciar textures, efectes o colors als més grans per fer muntatges, relacionar imatges etc.
lunes, 23 de marzo de 2009
Pamtomaket: ningú ha dit que crear una web sigui difícil
Pamtomaket és un servei de creació i edició de pàgines web en català i sense ànim de lucre. Per descomptat, Pamtomaket és un servei gratuït.
Amb Pamtomaket podràs crear la teva web d’una manera senzilla i ràpida: mitjançant l’editor de pàgines.
També hi podràs inserir imatges i pàgines que tinguis al teu disc dur, mitjançant l’administrador d’arxius.
ENDAVANT!!!
www.pamtomaket.com
viernes, 6 de marzo de 2009
Ensenyar és la clau
El vídeo forma part d’una campanya del National Center for Missing & Exploited Children que pretén concienciar-nos dels riscos de posar informació personal a la Xarxa.
De moment, mireu-lo:
Els motius de preocupació són diversos:
Ensenyem a utilitzar Internet d’una manera responsable, segura?
Ho fem a les escoles? Ho fem les famílies?
Ensenyem els beneficis i els riscos d’Internet?
Donem pautes de comportament en l’ús de les tecnologies?
Transmetem orientacions sobre auto-protecció i respecte?
Estic segur que aquestes preocupacions no són exclusivament meves… També hi ha, lògicament, incertesa pels efectes que els continguts i la creixent virtualitat puguin produir als infants. Mireu l’entrada que la meva companya Rosalina publica en el seu bloc…
L’any 2000, la Fundació Catalana per a la Recerca va crear el programa INTERNET SEGURA a Catalunya, fruit de la iniciativa de la Comissió Europea que va adoptar el Pla d’Acció per una Internet més Segura l’any 1999.
Actualment INTERNET SEGURA és un programa, gestionat per IQUA -Agència de Qualitat d’Internet- per la sensibilització i la promoció de l’ús segur d’Internet, per a que infants i adolescents puguin gaudir dels beneficis que els ofereix la Xarxa.
Faig un extracte dels consells per a pares i educadors que ens proposen per tal de prevenir situacions de risc i ajudar els nostres infants i alumnes a navegar amb seguretat:
1. Familiaritzar-se amb Internet
2. Parleu obertament amb els infants i adolescents sobre l’ús d’Internet
3. Navegar junts
4. Informar-se sobre les eines de control
5. Preguntar en el centre educatiu quina política de seguretat segueixen
6. Establir regles bàsiques de seguretat a la llar i al centre educatiu
7. Col·locar l’ordinador a la vista de tots
8. Ensenyar els menors a navegar amb seguretat
9. Cercar llocs web segurs
10. Davant un possible problema, reaccionar a temps
Tots ells estan dirigits a que infants i alumnes arribin a:
Ser conscients que l’ordinador és una eina educativa que serveix per a comunicar-se de manera positiva.
Saber distingir entre els continguts d’Internet que són recomanables i els que no ho són.
Ser conscients que a Internet hi ha gent de tota mena, com a qualsevol altre lloc
Saber reaccionar de manera responsable i saber resoldre per si mateixos possibles situacions de risc.
En aquesta línia va néixer, també, i-Confiable. Es tracta d’un projecte enmarcat dins del plan Avanza del Ministeri de Indústria, Turisme i Comerç, promogut i gestionat per l’Ajuntament de Sabadell, amb la coordinació acadèmica de la Universitat Ramon Llull (URL) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que té per finalitat millorar les competències digitals de la comunitat educadora i la cohesió social a partir d’un conjunt d’accions que conflueixen en la creació i dinamització d’una xarxa social de promoció de webs educatives confiables (anomenades i-Confis).
Una de les accions que han posat en marxa és el concurs de webs segurs, que té com a objectiu premiar la participació i la col·laboració d’internautes i centres educatius en la construcció d’un lloc web -http://www.i-confiable.net/index.php- recopilatori de llocs que acompleixen els criteris de confiabilitat per a infants i adolescents. Feu clic sobre la imatge per accedir a la web del concurs.
Article extret de: http://phobos.xtec.cat/crp-tarragones/zonatic-n/
miércoles, 18 de febrero de 2009
Les aules autosuficients
En les aules de primària del Colegi públic rural Aríño- Aroza de Teruel (Aragó) els materials tradicionals són substituits per la integració de les TIC en els processos d'ensenyament- aprenentatge.
Per aquest motiu les coneixem com aules autosuficients, que miren al futur utilitzant com a principal recurs educatiu la pissara digital en totes les arees curriculars
lunes, 16 de febrero de 2009
Els quaderns virtuals
Quaderns virtuals és un entorn d'aprenentatge digital que permet crear materials amb diferents tipus d'activitats per tal d'avaluar el progrés i rendiment.
Estan elaborats pel professorat i van destinats al treball de l'alumnat. Igual que els quaderns tradicionals, estan formats per un conjunt de fulls en els que es distribueixen preguntes i materials de referència i consulta.
A més, les preguntes poden tenir punts de diàleg , que permeten a l'alumnat i professorat escriure-hi comentaris i dubtes.
Poden tenir diferents dissenys, depenent de l'edat a la qual van dirigits, incluint activitats de selecció, ordenació, dibuix etc.
He triat aquest espai perquè no coneixia la seva utilitat i la trobo molt interessant per aplicar a les aules i treballar activament amb els alumnes.
martes, 10 de febrero de 2009
Informàtica aplicaca a l'educació. Els blogs
- creï els seus textos propis i llegeixi els d’altres;
- elabori el pensament seqüencialment, cosa que li atorga un alt grau de control sobre el discurs;
- faci ús del llenguatge hipertextual per a compondre la publicació en línia;
- organitzi en categories cada nova aportació (post) dintre del discurs del seu bloc;
- pugui integrar documents amb orientacions didàctiques al bloc mitjançant enllaços;
- vegi potenciat el debat, la reflexió, la col·laboració permanent al voltant d’un tema;
- socialitzi la seva feina i la informació;
- pugui fer treballs de recerca en equip i en línia amb l’ajuda dels companys i companyes i el/la professor/a.
Els blocs poden ser l’instrument ideal per a l’elaboració de crèdits de síntesi o treballs de recerca de batxillerat perquè permeten veure la progressió de la feina, anar exposant i resolent els dubtes que es generen, reconduint el plantejament de la tasca encomanada, en definitiva, seguir i analitzar el procés de construcció del coneixement. A més, cal fer notar un altre dels avantatges de l’ús dels blocs: l’actualització constant de continguts mitjançant la sindicació (RSS) de manera que un/a professor/a pot estar al dia, des de la seva bústia de correu electrònic p.e., de la progressió de la feina exposada a cadascun dels blocs del seu alumnat.