miércoles, 18 de febrero de 2009
Les aules autosuficients
En les aules de primària del Colegi públic rural Aríño- Aroza de Teruel (Aragó) els materials tradicionals són substituits per la integració de les TIC en els processos d'ensenyament- aprenentatge.
Per aquest motiu les coneixem com aules autosuficients, que miren al futur utilitzant com a principal recurs educatiu la pissara digital en totes les arees curriculars
lunes, 16 de febrero de 2009
Els quaderns virtuals
Quaderns virtuals és un entorn d'aprenentatge digital que permet crear materials amb diferents tipus d'activitats per tal d'avaluar el progrés i rendiment.
Estan elaborats pel professorat i van destinats al treball de l'alumnat. Igual que els quaderns tradicionals, estan formats per un conjunt de fulls en els que es distribueixen preguntes i materials de referència i consulta.
A més, les preguntes poden tenir punts de diàleg , que permeten a l'alumnat i professorat escriure-hi comentaris i dubtes.
Poden tenir diferents dissenys, depenent de l'edat a la qual van dirigits, incluint activitats de selecció, ordenació, dibuix etc.
He triat aquest espai perquè no coneixia la seva utilitat i la trobo molt interessant per aplicar a les aules i treballar activament amb els alumnes.
martes, 10 de febrero de 2009
Informàtica aplicaca a l'educació. Els blogs
- creï els seus textos propis i llegeixi els d’altres;
- elabori el pensament seqüencialment, cosa que li atorga un alt grau de control sobre el discurs;
- faci ús del llenguatge hipertextual per a compondre la publicació en línia;
- organitzi en categories cada nova aportació (post) dintre del discurs del seu bloc;
- pugui integrar documents amb orientacions didàctiques al bloc mitjançant enllaços;
- vegi potenciat el debat, la reflexió, la col·laboració permanent al voltant d’un tema;
- socialitzi la seva feina i la informació;
- pugui fer treballs de recerca en equip i en línia amb l’ajuda dels companys i companyes i el/la professor/a.
Els blocs poden ser l’instrument ideal per a l’elaboració de crèdits de síntesi o treballs de recerca de batxillerat perquè permeten veure la progressió de la feina, anar exposant i resolent els dubtes que es generen, reconduint el plantejament de la tasca encomanada, en definitiva, seguir i analitzar el procés de construcció del coneixement. A més, cal fer notar un altre dels avantatges de l’ús dels blocs: l’actualització constant de continguts mitjançant la sindicació (RSS) de manera que un/a professor/a pot estar al dia, des de la seva bústia de correu electrònic p.e., de la progressió de la feina exposada a cadascun dels blocs del seu alumnat.